VÄLKOMMEN TILL ÖLPROVNING LÖRDAG 10 DEC
(Fullbokat)

Vi provar ett antal utvalda julöl, ur systembolagets sortiment denna gång, och äter en god middag tillsammans.

Tid: lördag 10 december kl 17.00

Plats: SMF, bryggeriet

Kostnad:

För medlemmar: 200:- 

Icke medlemmar: 350:- , som inkluderar medlemskap för 2017 i Sollefteå Hembryggareförening..

Anmälan:

Mejla till :

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast 2 december.

För att säkra din plats betalar du in avgiften till bg 652-3336 Sollefteå hembryggareförening, Märk betalningen med ditt namn och “ölprovning 12-10”

Du kan även göra en Swish-betalning till 123 369 95 50


Bryggarhälsningar
 

 

0
0
0
s2sdefault
 
Under denna workshop får du lära dig grunderna i helmaltsbryggning och vi går igenom hela bryggprocessen med krossning av malt, mäskning, lakning kokning och kylning.
Vi brygger en välhumlad IPA som vi sedan kommer att avnjuta vid det kommande årsmötet.
 
Ledare Torbjörn Granqvist

Tid och plats:
Lördag 10 december kl 10.00.

Plats: Brygglokalen, SMF 

Beräknad tidsåtgång ca 6-7 timmar

Kostnad och deltagarplatser:
Max 10 deltagare

Avgift 
För medlemmar: 100:- (ordinarie pris 350:-) 
Icke medlemmar: 250:- (ordinarie pris 500:-) , som inkluderar medlemskap för 2017 i Sollefteå Hembryggareförening..

Anmälan:
Mejla till Torbjörn Granqvist, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast 2 december. Principen först till kvarn gäller…

För att säkra din plats betalar du in avgiften till bg 652-3336 Sollefteå hembryggareförening, Märk betalningen med ditt namn och “helmalt 12-10”
Du kan även göra en Swish-betalning till 123 369 95 50
 

Bryggarhälsningar
Torbjörn
 
0
0
0
s2sdefault

Våra grundkurser i ölbryggning genomförs i samarbete med ABF.

Anmäl dig till en bryggkurs och lär dig konsten att brygga smakrik, god öl. 
Under kursen brygger vi tillsammans ett öl och går igenom ingredienser, bryggsätt och olika tekniker.
Efter 6-8 veckor planeras en samling och du får provsmaka resultatet.

Max 7 deltagare
12 studietimmar fördelat på 3 träffar.
Kurskostnad 500: -, kostnad för råvaror tillkommer ca 50: - 

Anmälan kursstart 21 september och 19 oktober  eller ring Lena 070-255 52 91

Vill du veta mera är du välkommen att kontakta Torbjörn Granqvist. 

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.    070-33 40 837

0
0
0
s2sdefault
Bryggeriet
 
Bryggeriet utrustas fortlöpande utifrån föreningens behov och medlemmars önskemål.
Här en något "skruvad" panoramavy 2017-12-21




Medlemserbjudande
Medlemmar som brygger på egen hand hemma eller i bryggeriet erbjuds att köpa maltextrakt till bra pris.
Även specialmalt, humle och jäst om vi har något vi kan avvara.
Fråga Torbjörn vad som finns i lagret..


Allmänt

- Bokning av bryggeriet och utkvittering av inpasseringskort görs hos Torbjörn. 
- För att använda bryggeriet på egen hand krävs medlemskap i både Sollefteå Hembryggareförening och SMF Sollefteå. Medlemskap ska kunna styrkas.
- Som användare ansvarar du för att utrustningen används i avsett syfte och att anvisningar följs.
- Föreningen har ingen försäkring så du får själv ersätta eventuella skador och du själv ansvarar för att du har en giltig allriskförsäkring.

Följande utrustning finns i bryggeriet.

Bryggning
Vattenvärmare 38 liter med avtappningsslang av silikon.
Kokgryta el 50 liter med tappkran
Mäskkärl 80 liter med lauterhelix, silanordning
Induktionshäll
Kittel, rostfri 16 liter – för mindre satser
Kylslinga, rostfri

Maltkross Corona
Humlekokpåsar
Våg 0-5 kg

Vill du brygga helmalt i mindre mängd finns en modifierad kylbox.


Buteljering
Kapsylapparat, Greta 
Kapsylapparat, Corona av bänkmodell.
Hävert med silikonslang
Flaskfyllare
Ett system för flasktvätt där du enkelt kan skölja ur 12 flaskor i taget.
En flaskspolare som du kan använda på flaskor som inte passar i systemet för flasktvätt.

Mätning
Jäsningsmätare
Mätglas

Jäsning
Jäshinkar 4 st, i första hand avsedda att användas vid utbildning och månadsbryggningar.

Rengöring
Diskbalja, stor
Maskindiskmedel. oparfymerat pulver
Desinfektionsmedel att användas för jäshinkar och redskap . Behöver du desinficera flaskor får du ta med eget medel.

Städmateriel (såpa, mopp, disktrasa, disksvamp, diskborste
sopsäck/påsar.)

 

OBSERVERA

För att inte elpatronens värmeelement ska skadas får dessa inte vara över vätskenivån vid kokning.

Vattenvärmare 38 liter: Minsta vattenmängden: 13 liter

Kokgryta 50 liter: Minsta kokvolym 20 liter. 

Hänsyn är tagen till den mängden vätska som kokas bort vid en koktid på 60 minuter

Elpatronen stängs av vid tappning.

Mäskkärl 80 liter

LauterHelixen gängas fast i T-kopplingen.

Vid omröring av mäsken undvik att röra nära botten på kärlet för att inte skada ”spiralslangen”

Tag med :

Egna råvaror, större mängder helmalt med fördel färdigkrossat. Extrakt kan köpas av föreningen

Jäskärl 

Diskning

Diskmedel är förbjudet att använda i grytor och kärl.

Kokgrytan och mäskkärlet rengörs enbart med disksvamp och vatten.  

Vattenvärmaren töms – OBS! den sista skvätten i den skålade botten får "svampas" bort.

Städning

Alla ytor (hyllor, bänkar, grytor) avtorkas med fuktad trasa.

Golvet våttorkas med såpa

Golvbrunn och utslagsvask rengörs.

Spolslangen lossas från anslutningen och hängs upp över utslagsvasken

Sopor

Inga sopor får vara kvar i lokalen. 

Sopsäckar/ soppåsar bärs ut till sopboden som är utanför porten till dagplatsen. 

Nyckeln hänger på väggen till vänster om porten.

0
0
0
s2sdefault

 Sollefteå Hembryggareförening bjuder in alla ölintresserade till öppet hus i samband med invigningen av vårt nybyggda bryggeri. 

Under dagen brygger vi en helmaltsöl och berättar om vår verksamhet.

Vi bjuder på fika.

Söndag 13 mars kl 11-14

 

SMF Garaget -

Bryggeriet

0
0
0
s2sdefault
Den 27/1 2016 är det premiär för Sollefteå Hembryggarförenings första årliga öl tävling. Vi söker inte bara bidrag till tävlingen utan även de som bedömer ölen. Är ni intresserad av ställa upp med en öl eller bara avsmaka ljuvlig hantverkarmässig tillverkad öl skicka ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Provningen kommer anordnas på Jämtens grupplokal (Storgatan 44) efter årsmötet. Det kommer vara en middags paus mellan mötet och tävlingen där vi tänkte gå på Old Oak.

Kvällens program
 
1500-1630 Årsmöte
1630-1800 Middag, bord finns bokade hos David för de som vill äta där.
1800-1830 Mingel
1830-1900 Genomgång av reglerna för provningen
1900-2100 Provning
2100-2200 Tävlingsbidragen presenteras av de bryggare som gjort dem
2200-2210 Prisutdelning
2210 och framåt samkväm ölbyte och erfarenhets utbyte
 
Reglerna 
 
Ölen kommer bedömas på 3 parametrar, doft, smak och helhets intryck. Doft och smak kommer ha en skala 1-5 medans helhetsintryck kommer ha skalan 1-10. Efter alla öler har provats kommer poängen räknas ihop för varje öl och ett snitt poäng räknas ut. Den som får mest poäng är vinnare av tävlingen.
 
Med detta önskar vi er varmt välkomna till en humledoftande kväll i öl och glada vänners lag.
 
Med vänliga hälsningar Thomas, Tomas, Jakob och Madde
0
0
0
s2sdefault